Oldal kiválasztása

41. Boldog Terence O’Brian vértanú

Terence Albert O’Brian Írországban született 1601-ben, 21 évesen lépett be a domonkosokhoz, majd ezt követően Toledoban és Limerickben tanult. Később ő lett az ír provincia (tartomány) első Provinciálisa, közvetlenül egy, Rómában tartott általános káptalant követően. Nem mellesleg ott tudta meg azt is, hogy püspöknek nevezték ki az Emly egyházmegye élére.
Terence
Terence O’Brian abban a korban élt, amikor Írországban a katolikusok nagyon erőszakos üldözéseknek voltak kitéve, bár a forrongásoknak és a politikai zűrzavarnak sok protestáns áldozata is volt, de a törvények és az erőszak alapvetően a katolikusokat sújtották. Az ír polgárháború alatt a legtöbb katolikushoz hasonlóan ő is az egyesült Írország mellett foglalt állást, és addig nem tudott igent mondani a békére, amíg a békeszerződés nem jelentette egyben a katolikusok védelmét és jogait is.
Sok más ír katolikussal együtt végül ő maga is vértanúságot szenvedett 1651. október 30-án, mert rendíthetetlenül kiállt az Egyház és a katolikus hit mellett. Közel 350 évvel később, 1992-ben II. János Pál pápa, sok más ír vértanútársával együtt boldoggá avatta.
Ünnepe október 30-án van.