Oldal kiválasztása

48. hét – A Hódmezővásárhelyi ház múltja és jelene

Hódmezővásárhelyen 1902. május 28-án dr Csáky Károly váci megyés püspök letette a domonkos nővérek épületének alapkövét. A kolostort gyorsan felépítették és négy nővér 1903. augusztus 18-án beköltözött. A nővérek Kőszegről jöttek és még abban az évben szeptember 8-án megkezdték a tanítást az új iskolában.

Először elemi majd polgári iskolát vezettek. A nővérek létszáma fokozatosan növekedett és a helyi szükségletnek megfelelően 1941-ben mezőgazdasági középiskolát is indítottak. Kiváló nevelő-oktató munkát végeztek, kápolnájuk nyitva állt a hívek előtt is. Ott ministrált rendszeresen és beszélgetett a nővérekkel Badalik Bertalan, aki később domonkos szerzetes lett majd püspök.

Az iskolákat 1948-ban államosították a nővérek már csak hitoktatással tudtak foglalkozni. Kerékpárral járták a tanyavilágot, a tanyai iskolákban örömmel fogadták őket. 1950-ben nekik is el kellett hagyni a kolostort, minden apostoli munka befejeződött, a nővérek szétszéledtek.

1989. a politikai fordulat éve volt. A nővérek karácsonykor kis csoportban együtt ünnepeltek, rendezték helyzetüket és abban a magánházban, ahol összejöttek 1990. január l-től már indult is egy kis létszámú noviciátus. Időközben visszakapták az államtól szombathelyi házukat és odaköltözött a noviciátus. Akkorra már ott voltak a közösségi életet vállaló idős nővérek és elkezdődhetett a szabályos szerzetesi élet, hála Istennek.

2004. március 27-én Hódmezővásárhelyen egy konferencia keretében megemlékeztek a domonkos nővérek ottani letelepedésének 100 éves jubileumáról. A nővérek munkáját nagyra értékelték és elhangzott, hogy „Hódmezővásárhely igenis visszavárja a Domonkos Nővéreket„. A meghívást megerősítette dr. Lázár János polgármester és dr. Gyulai Endre megyés püspök. A meghívást a Rend elfogadta és öt nővért odahelyezett. A fiatal nővérek itt találkozhattak először azokkal a személyekkel, akik valamikor a nővérek iskolájába jártak és elmondták mennyi mindent köszönhetnek nekik, akiket nem tudnak elfelejteni.

Jelenleg hat nővér alkotja a közösséget sokféle apostoli munkát végezve, hitoktatnak, csoportokat, közösségeket vezetnek minden korosztálynak a kisiskolásoktól, a fiatalokon és felnőtteken át a nagymamákig, felkészítik a szentségek felvételére vágyókat, ismeret-és hitterjesztő előadásokat szerveznek, segítő beszélgetésekkel és lelkivezetéssel szolgálják a hozzájuk fordulókat, és nem utolsó sorban, a Kongregáció fenntartásában működő Mária Valéria Keresztény Óvoda lelki irányítását végzik.

vhely