Oldal kiválasztása
XI. Benedek pápa Nicholas Boccasini néven született az itáliai Trevisoban 1240-ben szegény családban. Nevelését egyik pap nagybátyjára bízták, aki hamar felismerte a gyermek intellektuális képességeit A domonkos rendbe 14 éves korában lépett be, majd tizennégy év tanulás után teológiai lektorrá nevezték ki, amelynek tisztségét éveken keresztül töltötte be. 1296-ban a Rend generálisává választották. Boccasini kifejezetten lojális volt az akkor sok ellenséggel küzdő VIII. Bonifáchoz, akinek többek között még főpapi legitimitását is megkérdőjelezték. Ez a lojalitás VIII. Bonifác pápa figyelmét sem kerülte el, és főleg ennek köszönhető, hogy Boccasini azon követek közé tartozott, akiket a pápa az angol Edward király és a francia IV. Fülöp közti fegyverszünetet megkötötte. Boccasini egyszer még Magyarországon is járt, hogy az Árpád-ház kihalását követő trónviszályokban segítsen rendet teremteni.
A pápa Boccasinit 1298-ban kardinálissá nevezte ki, majd ezt követően Ostia püspöke lett, és egyike volt annak a két püspöknek, akik mindvégig kiálltak a pápa mellett, még akkor is, amikor minden más bíboros, püspök elfordult tőle.
Amikor a pápa meghalt, Boccasinit 1303. október 22-én egyhangúlag pápává választották, és a XI. Benedek nevet vette fel. Ő a 194. Krisztus földi helytartóinak sorában. Első teendői között volt, hogy helyreállítsa a békét a pápai és a francia udvar között. XI. Benedek mindössze nyolc hónapig ült Péter székében, ugyanis 1304-ben, egyesek szerint mérgezés következtében, váratlanul meghalt Perugiában. 1773-ban XIV. Kelemen pápa boldoggá avatta, ünnepe július 7-én van.
Domonkos szerzetesként számos beszéde fennmaradt, valamint egy, a Máté-evangéliumhoz, illetve a Zsoltárokhoz, Jób könyvéhez és a Jelenések könyvéhez írt kommentárját is ismerjük.

XI_Benedek