Oldal kiválasztása

Lengyelországi Boldog Ceszlausz

Ceslaus Odrowaz 1180 körül született Kaimen Slaski-ban, ugyanabban a családban, amelyikből Lengyelországi Boldog Jácint, szintén domonkos szerzetes is. Mindketten Szent Domonkos kezéből vették át a domonkos habitust Rómában. Hazafelé, miközben Lengyelország felé tartottak, Ceslaus még Prágában alapított egy konventet, majd később Wrocław-ban egy másikat.
A hagyomány úgy tartja, hogy Ceslaus volt az, aki megmentette Wrocław-t a tatárjárás pusztításától 1241-ben. Ceslaus imádkozott a város megmeneküléséért, valamint buzdította és bátorította a város védőit, hogy tartsanak ki a küzdelemben. Egy korabeli lengyel történetíró egy csodáról is beszámol, miszerint különös, ragyogó fény jelent meg az égen, amely elvezette a tatárokat a város környékéről, és ez, mint mondják, Ceslaus testvér imáinak köszönhető.
Ceslaus 1242. július 15-én halt meg, liturgikus ünnepe pedig július 20-án van. A domonkos rendben, valamint Wrocław egyházmegyében végzett liturgikus tiszteletét 1713-ban hagyta jóvá XI. Kelemen pápa, amelyet aztán XIII. Kelemen egész Lengyelországra kiterjesztett.
Ceslaus tisztelete a 20. században reneszánszát élete, amikor is a domonkosok, 140 év szünet után visszatértek Alsó-Sziléziába. 1963-ban VI. Pál pápa, Keresztelő Szent Jánossal egyetemben, Wrocław védőszentjének hirdette ki. A szentté avatására tett előkészületek még folyamatban vannak.
Ceslaus