Oldal kiválasztása

45. HÉT: A KŐSZEGI HÁZ MÚLTJA ÉS JELENE

A Kongregáció megalapítására, és egyben a nővérek kőszegi letelepedésére 1868-ban került sor. Az alapításban és a kezdeti nehézségek leküzdésében oroszlánrészt vállalt Tomasso Anselmi domonkos testvér, akkori grazi prior.

Az első nővérek osztrák és olasz származásúak voltak, nem beszélték a magyar nyelvet. Beöltözésükre 1868. október 15-én, Szombathelyen került sor, innen indult az új közösség Kőszegre. Annak ellenére, hogy a nővérek komoly anyagi és nyelvi nehézségekkel küszködtek, alig egy hónappal az alapítás után már megnyitották magyar tanítási nyelvű elemi iskolájukat. Mivel kezdetben csak kevés diákjuk volt, kézimunka megrendelésből, később magántanításból tartották fenn magukat.

A nővérek által alapított iskolák az idő múlásával egyre inkább kezdték Kőszeg arculatának részét képezni, a város társadalmi életének szerves részévé válni. Az elemi iskola megnyitása után néhány évvel, 1874-től tanítónőképzőt vezettek. A polgári leányiskola 1894-ben, a polgári iskolai tanárnőképző 1898-ban nyitotta meg kapuit. 1917-ben pedig megnyílt a tanítónőképző gyakorló iskolája is. Az intézmények egyre nagyobb érdeklődésnek örvendtek, erre utal a beiratkozott diákok számának növekedése.

Az első világháború és a trianoni békediktátum aláírása után az intézmények továbbra is töretlenül működtek. A második világháború nehéz időszak volt a nővérek és a diákok életében egyaránt. 1945-ben hadi célokra lefoglalták a tanítónőképző épületét, így ősszel nem kezdődött meg a tanítás, a nővérek a sebesültek ápolásával foglalkoztak. A kolostor és az iskola épületét is több bombatalálat érte, az orosz katonák a nővérekre gyújtották a kollégium épületét. Szerencsére senki sem sérült meg, de az épület porig égett.

A kommunista hatalomátvétel után a rendet feloszlatták, az oktatási intézményeket államosították. A nővéreket 1950. június 19-én Vácra internálták, augusztus 30-án civil ruhába öltözve az ország különböző pontjaira szóródtak szét.

Az iskola épülete 1948 és 1958 között az állami tanítóképzőnek, 1958-tól 1994-ig pedig egy általános iskolának adott otthont. Jelenleg az óvoda és általános iskola mellett gimnáziumot és kollégiumot működtetünk.

A Rend 1994-ben kapta vissza az iskolát, és a nővérek 2000-ben költözhettek vissza Kőszegre, ugyan már nem a régi zárda épületbe, hanem a Bajcsy – Zsilinszky utcában lévő, polgári lakóházból kialakított kolostorba. A kőszegi rendháznak jelenleg tizenegy tagja van.

noverek