Oldal kiválasztása

22. hét – A Rend jelmondata: veritas

22. HÉT: MIT JELENT A REND MOTTÓJA: “VERITAS”?

Veritas. Igazság. Egy olyan kultúrában és társadalomban, amelyben lassan értékét veszíti az igazság, és az abszolút szintjéről a relatív („Ez az én igazságom, az meg a tied.”) szintjére korlátozódik; ahol nem Igazság van, hanem sok egyenrangú vélemény, mit akarhat egy Rend, ami épp az Igazságot tűzi ki zászlójára?

Ugye néha félelmetesnek és elkerülendőnek hat, aki az Igazságot akarja hirdetni? Talán mert vonakodunk elfogadni a nagybetűs Igazságot, azt gondolván, hogy kemény és hogy korlátozza a szabadságunkat, hogy ugyanakkor döntésre kényszerít (ellene vagy mellette), holott mennyivel kényelmesebb megmaradni a fekete és a fehér közötti kellemes szürke tartományban, ahol az „igen” csak akkor igen, ha megfelelő kontextusban értelmezem, egyébként akár lehetne „nem” is.

Az ilyen igazságot nem lehet zászlóra tűzni. Nem is éri meg hirdetni, hiszen ami ma igaz, holnapra már nem lesz az.
Milyen igazság hát a domonkos „veritas”? Nem egy elvont, logikai igazság, aminek az élethez nincs köze; nem is valami idejét múlt kövület; nem egy vélemény a sok között, ami ide-oda sodródik az értelmezéstől függően; nem olyan igazság, ami máshoz igazodik, hanem amivel szemben egyedül az képzelhető el, hogy te igazodsz hozzá – valami, ami minden körülmények között igaz marad, mégsem kegyetlen és könyörtelen.

Nem követelőző, korlátozó és bénító, hanem olyan igazság, amelyben szabadság és élet van, amely örömhírt hordoz, olyan igazság, mely a szeretet és irgalom maga. Nem fogalom, hanem egy személy, Jézus Krisztus. Ő, aki azt mondta magáról, „Én vagyok az Igazság”, azt is mondta, „Én vagyok az élet.” Olyan igazság ő, aki a szabad igenemet várja, de ha nemet mondok rá, attól még igazság marad. Hogy mit mond ki ez az Igazság, az evangéliumokból kiolvasható. De ha egyetlen mondatot kellene választani, ami összefoglalja, ezt választanám: „Mert annyira szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16)

Ezt az örömhírt tűzte zászlajára a Domonkos Rend, ezt az igazságot kívánja hirdetni, mert Krisztussal reményt akar adni a világnak.

12321193_1101417783236065_6381034547766735047_n