Oldal kiválasztása

Rózsafüzér-találkozó

Első alkalommal találkoznak a hazai rózsafüzér-társulatok Kunszentmártonban

Október 17-én, szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártonban rendezik a rózsafüzér-társulatok első országos találkozóját. Az eseménnyel a domonkos rend megalapításának 800. évfordulójára is készülnek, hiszen a rendalapító Szent Domonkos nevéhez fűződik a szentolvasó elterjesztése.

A 2016-os esztendőben két fontos jubileumot is ünnepelnek a katolikusok: Szent Márton születésének 1700. és a domonkos rend megalapításának 800. évfordulóját. E kettős jubileumra készülődés jegyében rendezi meg a kunszentmártoni Szent Márton Plébánia rózsafüzéres csoportja október 17-én, szombaton a rózsafüzér-társulatok első kunszentmártoni találkozóját, amelyre szeretettel várják a rózsafüzéres társulatokat.

Az imatalálkozókra Szombathelyről Kunszentmártonba érkezik Szent Márton ereklyéje, az imádságokat ennek jelenlétében végzik.

A kegyes hagyomány szerint a szentolvasót vagy rózsafüzért Szent Domonkos atya a Szűzanyától kapta. A szentolvasó minden formája 1877-től a Szent Domonkos Rend lelki irányítása alá tartozik. Ennek megfelelően a szerzetesrend működésének betiltásáig (1950) a domonkosok fogták össze a rózsafüzért imádkozó híveket a mindenkori Magyarországon, irányították a társulatok működését, megjelentették a Rózsafüzér Királynéja című havi folyóiratot, és ellátták a híveket áhítati irodalommal.

A kunszentmártoni találkozón éppen ezért domonkos szerzetesek is közreműködnek.

* * *

A találkozó programja:

9 órától gyülekező
10.00–11.00 H. I. F. von Biber: Rózsafüzéres szonáták; köszöntők; előadások a szentolvasó történetéről és lelkiségéről
11.00 Szentmise és körmenet
12.00–13.30 ebéd
13.30 A szentolvasó közös elimádkozása
16.00 H. I. F. von Biber: Rózsafüzéres szonáták
16.30 A vásárolt kegytárgyak, szentolvasók megáldása, majd Te Deum

A találkozó helyszíne: Szent Márton Plébánia (5440 Kunszentmárton, Köztársaság tér 3.)

Fotó: Stjoesbuckeystown.org

Szeged-Csanádi Egyházmegye/Magyar Kurír

Forrás : Magyar Kurír