Oldal kiválasztása

Limai Szent Róza

Limai Szent Róza, (1586-1617) Limában, a mai Peruban született, spanyol apa és perui anya gyermekeként.

Sienai Szent Katalin nyomán már fiatal lányként böjtölni kezdett, és gyakorolta a bűnbánatot. Különösen is sok időt töltött az oltáriszentség imádásában, s napi áldozó volt, ami abban az időben rendkívüli ritkaságnak számított. Szeretett volna szüzességi fogadalmat tenni, de apja ellenezte. Végül kapott tőle egy külön szobát a családi házban, ahol imádságos-magányos életet folytathatott.

Sokat böjtölt, szeretettel és szorgalommal gondozta a rászorultakat, ellátta az éhezőket és nyomorultakat, az éjszakákat azonban hosszú imádságokban töltötte. Egyszer még egy leprást is meggyógyított. Életszentsége felkeltette az ottani domonkos atyák figyelmét, így lépett velük kapcsolatba. 20 éves korában szüzességi fogadalmat tett, világi domonkosként továbbra is szülei házában élt. Nem csak kortársi, hanem baráti kapcsolat fűzte Porres Szent Mártonhoz. Szent Róza 31 éves korában, az életszentség hírében halt meg.

X Kelemen 1671-ben szentté avatta, ő az első amerikai, akit hivatalosan is szentnek tituláltak. Védőszentje az amerikai kontinens bennszülötteinek, a kertészeknek, a virágárusoknak, Indiának, valamint azoknak az embereknek, akiket – különösen is családjuk körében – gúnyolnak vallásos életvitelük miatt. Az amerikai kontinensen sok helyiséget neveztek el Szent Rózáról. Ünnepe augusztus 23-án van.