Oldal kiválasztása
Vajon a művészet és a szépség ugyanazon érem két oldala? Milyen hatással volt a 16. században élt Plautilla Nelli domonkos nővér a San Marco iskolára ? Meghalljuk, meglátjuk-e a kortárs művészetben az idők jeleit?
A Fiatal Európai Domonkos Nővérek (YSOP) minden évben összejönnek egy közös képzésre, amelyre idén Osloban, január 4-6. között került sor. Európa számos országából – Csehországból, Szlovákiából, Németországból, Hollandiából, Franciaországból, Lettországból, Magyarországról és Írországból – érkezett nővérek találkozhattak itt egymással és norvég nővértársaikkal.
Minket, magyarokat Nagy Andrea nővérünk képviselt. A képzés témája: Szépség és szemlélődés, amelyet Gregory Reichberg filozófus („Peace Research Institute” tanára), Alain Arnould domonkos testvér, valamint Dana Benedicta Pawlowicz domonkos nővér, képzőművész tartott.
A képzés során Reichberg professzor rámutatott, hogy Szent Tamás műveiben milyen sokféleképpen van jelen a szépség, valamint hogy a szépség, az igazság és a jóság szorosan összefüggenek.
Alain Arnould domonkos testvér beszélt Plautilla Nelli, 16. században élt domonkos nővérről és festőről, valamint művészetének a mai napig érezhető hatásairól.
Dana Benedicta nővér pedig a prédikáció mai helyzetéről, lehetőségeiről, valamint azokról a prédikációs módokról beszélt, amelyekben a prédikáció egyben művészet is.
Az előadásokon túl a nővérek élvezhették a norvég nővérek vendégszeretetét, és volt alkalmuk egymással is beszélgetni, mélyíteni kapcsolataikat, közösen imádkozni a zsolozsmát, s ünnepelni a szentmisét.

 

Andrean

 

Oslo