Oldal kiválasztása

Federico Lombardi SJ, a Ratzinger Alapítvány elnöke Laura n. és a KETEG munkájáról

Az interjút Jánosi Dalma készítette a Vatikáni Katolikus Rádióban 2017. szept. 27-én.

Hogyan került a 367 pályázatból pontosan egy magyar tudós munkája a győztesek közé?

Laura nővér munkája rendkívül fontos, mert a társadalomtudományokat és a közgazdaságtant vizsgálja. A díjazott pályázatok közül az egyedüli, amely ezzel a területtel foglalkozik. A zsűri tagjai, mindenképpen a közgazdaság területéről is szerettek volna díjat átnyújtani.

Azért választottuk Baritz Sarolta Laura nővér munkáját, mert meggyőződésünk hogy rendkívül hasznos kiindulópont lehet ahhoz, hogy az Egyház Társadalmi Tanításán nyugvó értékelvek érvényre juthassanak a modern kultúrában. A zsűri tagjai figyelembe vették Magyarország történelmi múltjából adódó kulturális helyzetét, a szocialista rezsim hatását, amely egészen más értékvilágot képviselt. A jelen pillanatban Magyarországnak szembe kell néznie a nyugati liberális világ kihívásaival is. Ebben a sajátságos kulturális közegben úgy gondoljuk, egy szisztematikus, rendezett gondolat és értékvilág, amelyet az Egyház Társadalmi Tanítása hirdet, hasznos kiindulópont lehet. Laura nővér pályázata, nagyon jó szemszögből közelíti meg a témát, rendszerezett, következetes, átlátható és magával ragadó. Tökéletesen alkalmas arra, hogy párbeszédet teremtsen az egyetemi kutatók, illetve a gazdasági és társadalmi világ szereplői között. Pontosan ez volt az elképzelésünk, amikor meghirdettük a pályázatot egyetemi docensek számára. Olyan modelleket és követhető példaképeket keresünk, akik felmutatják a párbeszéd konkrét megvalósítását. A keresztény hagyomány értékeit képviselő teológusok, filozófusok, és a lelkiség szakemberei részt vesznek a tudomány más területeinek kutatásában is, mint Laura nővér a gazdaság és társadalmi tudományok kutatásában. Konkrét, szép, és rendkívül jó megközelítésben dolgozza fel mindazt, amit a Ratzinger Alapítvány megpróbál egyre szélesebb körben terjeszteni.  A különböző kompetenciájú tudósok közötti párbeszédet és együttműködést, amely korunk problémáira, kihívásaira új megoldásokat kínálhatnak. Fontosnak tartjuk, hogy ne a végtelenségig ismételgetett dolgokat hajszoljunk, hanem megnyissuk a kaput az új megoldások keresésére és megtalálására.

papa1

Lombardi atya, mit gondol, a magyar valóságon túl is hasznos segítség lehet akár világszerte Laura nővér tevékenysége? Lehet egy olyan gondolat mag, amely újabb lehetőségekre inspirálja, a tudósokat, akár más tudományágakban?

Természetesen. Minden olyan tevékenység, amely elősegíti az Egyház Társadalmi Tanításának mélyebb megértését és megismertetését más tudományágakkal, mind nagyon hasznos és gyümölcsöző. Mi azonban tudatosan választottuk ezt a művet, figyelembe véve azt a társadalmi és kulturális közeget, ahol született. A díj odaítélésével bátorítani szeretnénk a tevékenység széleskörű terjesztését és az egész magyar valóságot.