Oldal kiválasztása

Október 25-26-án a fogadalmas nővéreknek rendi képzésük volt. Az egyik nap a gyermekvédelem volt a képzés témája, a másik nap a hitre nevelés volt a téma.
Itt most a gyermekvédelemről szóló képzés összefoglalóját olvashatják:

25-én a téma az emberi méltóság – gyermekvédelem volt. A képzést Rudán Mária, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciái Irodája gyermekvédelmi tanácsadója. (MSZKI) tartotta.

Mária beszélt az emberi méltóságról, amely a gyermekekben különleges védelemre szorul, a gyermekek veszélyeztetésének formáiról (elhanyagolás, bántalmazás), ezek megnyilvánulási formáiról (fizikai, érzelmi, oktatási, egészségügyi elhanyagolás, fejlesztés hiánya; il.. fizikai , érzelmi , szexuális bántalmazás), ill. forrásairól (család, kortársak, ismerősök, intézmények, online világ), vmint egyéb formái

Európában évente 44 millió gyermeket bántalmaznak fizikailag, érzelmileg kb. 55 milliót. A bántalmazás formái ritkán járnak egyedül. Európában minden 4. leánygyermeket, és minden 6. fiúgyermeket bántalmaznak szexuálisan.

A bántalmazás rizikófaktorai közé tartoznak többek között a kiszolgáltatottság, a szegénység, hátrányos helyzet, az áldozathibáztatás. Ugyanakkor a bántalmazás nem csak hátrányos helyzetű, hanem magas ökonómiai státuszú családokban is előfordul.

A bántalmazás sokszor rejtve marad, ennek oka lehet: fenyegetés, kényszer, “közös titok”, bűntudatkeltés, szeretetmegvonás, nincs kinek elmondani, áldozathibáztatás, traumás kötődés, stb.

A bántalmazás felismerésében fontos a képzés, a kompetenciahatárok ismerete, a jelzés a gyermekvédelmi szakemberek felé. Fontos, hogy az áldozatot ne hibáztassuk és ne hagyjuk egyedül.

Jelezni kell, ha konkrét nyoma, jele van a bántalmazásnak (ütés-, égésnyom, stb.), vagy ha felmerült a szexuális bántalmazás gyanúja, vagy a a gyermek elmeséli, ill. valaki látta a bántalmazást, tud róla.

Az egyházon belül elkövetett bántalmazások is rendszerszintűhiányosságokra utalnak, melyek teret adnak a visszaéléseknek, eltitkolásnak. Napjainkig sokszor nem megfelelő válaszok születtek a bántalmazásokra. Az egyházon belül kiemelkedően fontos tényező a hatalommal és a bizalommal való visszaélés is. Nagyon fontos teret adni az áldozatok meghallgatásának, és a berögzült struktúrák felszámolásának.

Mit tehetünk?
Meg kell teremteni az odafigyelés és jelzés kultúráját, amiben fontos az önképzés, a tájékozódás. A bántalmazás szemlélője, ill. az, a tud a bántalmazásról, az képes megbontani a rendszert.

Félelemből nem segíteni valakinek, nem jelezni nem más, mint hagyni, hogy bántalmazzák az illetőt. Fontos, tudatosítani a gyerekekben saját értékességüket, fontos az érzelmi nevelés, az őszinteség, a szexuális nevelés, a megfelelő panaszkezelés, az áldozat komolyanvétele. Meg kell tanítani a gyerekeket nemet mondani. Fontos, hogy hallgassunk saját rossz érzéseinkre, gyanúnkra is.

A legfontosabb a gyermekek védelme, fejlődése, biztonsága.