Oldal kiválasztása
  • 2019. július 13-án a Domonkos Rend általános káptalanja a fülöp-szigeteki Fr. Gerard Francisco Parco Timoner III, OP testvért választotta meg Guzmán Szent Domonkos 87. utódaként a Rend 88. Mesterének. Az általános választó káptalan, amit a Rend előző Mestere, Bruno Cadoré, OP hívott össze 2018. november 7-én, július 8. és augusztus 4. között, a vietnámi Bien Hoa-ban kerül megrendezésre. Fr. Gerard Timoner a Rend Mestereinek sorában az első ázsiai származású domonkos.

 

Timoner

 

Küldetés

A Vietnámban összegyűlt közösségnek a Rend új Mestere a modern idők kihívásaira reflektálva fogalmazta meg, hogy az Egyház jelen korában is „szükség van egy Ferencre és egy Domonkosra. Szükség van új evangelizációra, és mi éppen erre vagyunk hivatva.” Ezért Fr. Gerard Timoner felidézte elődje, fr. Bruno Cadoré, OP felhívását arra vonatkozóan, hogy a Rendnek felül kell vizsgálnia küldetését.
 „’Prédikátorok vagyunk’ – mondta Szent Domonkos. Ez nem abban áll, amit teszünk, hanem akik vagyunk. Prédikátorok vagyunk, akkor is, amikor nem prédikálunk. Prédikátorok vagyunk akkor is, ha idős korunkban már nem tudunk beszélni. Prédikátorok vagyunk akkor is, ha nem vagyunk felszentelve. Prédikátorok vagyunk akkor is, amikor betegek vagyunk. Prédikátorok vagyunk akkor is, amikor egyedül a szobánkban végezzük elmélyült kutatásainkat. Prédikátorok vagyunk, amikor az elesetteket segítjük. Prédikátorok vagyunk: ez az identitásunk.”

timoner_2

 

Testvéri közösség

 „Az egyház lényege – mondta a közvetlenül a választás után – a közösség, ami kivételes módon valósul meg, amikor a testvérek az Eucharisztiát ünneplik.”
„Nekünk, domonkosoknak azzal kell szolgálnunk az Egyházat, amik vagyunk: testvérek közössége. Segítenünk kell az Egyházat, hogy erős közösséggé váljon. Nem elég pusztán önmagunkra tekinteni, hanem az Egyházra kell néznünk, amit szolgálnunk és építenünk kell.” „A testvérek, amikor odajöttek, hogy gratuláljanak a választás után – tette hozzá – azt mondták, hogy imádkoztak értem, és ez adott bátorságot, hogy vállaljam küldetésemet.”

 

timoner3

 

Fr. Timoner a fülöp-szigeteki Észak-Camarines tartományának Daet városában született 1968-ban. Választását megelőzően a Fülöp-szigeteki Provincia előző elöljárója volt, majd 2017-től az ázsiai térség szóciusza, továbbá a manilai Szent Tamás Egyetem alkancellárjaként teljesített szolgálatot. 2014-ben Ferenc pápa fr. Timonert a Nemzetközi Teológiai Bizottságának tagjává nevezte ki.

Források:

http://capitulumgeneraleop2019.net

https://www.vaticannews.va