Oldal kiválasztása

Ferenc pápa homíliája a hivatás akadályairól

2014. március 3.

Ferenc pápa imát kér a hivatásokért, és azokra a bálványokra reflektál, amelyek akadályozzák a fiatalok abban, hogy Krisztus hívására válaszoljanak

A Szentatya, március 3-án arra buzdította a reggeli szentmisében a híveket, hogy imádkozzanak az e világ bálványaitól mentes hivatásokért. A Szentatya az aznapi evangéliumra építette homíliáját, a gazdag ifjú és Jézus találkozására Szt. Márk elbeszélésben.

„Jó mester, mit kell tennem, hogy elnyerjem az örök életet?” kérdezi az ifjú Krisztust. A pápa megjegyzi, hogy bár az ifjú jó ember volt, aki megtartotta a parancsokat, valami többet akart. „A Szentlélek sürgette”, fogalmazott a Szentatya.

Az evangélium elmeséli, hogy Jézus azt tanácsolja az ifjúnak, hogy adja el javait, árát ossza szét a szegényeknek, és kövesse őt. Az ifjú ennek hallatára szomorúan távozott. „A szíve nyugtalan volt, mert a Szentlélek sürgette őt, hogy jöjjön közelebb Jézushoz és kövesse őt, de ugyanakkor a szíve tele is volt, és nem volt bátorsága, hogy kiüresítse”, magyarázta a Szentatya. „És meghozta a döntését a pénz mellett. Egy pénzzel teli szív… Nem volt tolvaj, nem volt bűnöző, nem, nem! Jó ember volt: soha nem lopott senkitől! Soha nem csapott be senkit: a pénze jogosan megszerzett, becsületes pénz volt. A szíve azonban börtönre lelt benne, lekötötte őt a pénz, és nem volt meg benne a választás szabadsága. A választását a pénz hozta meg helyette.”

A Szentatya ezután összehasonlította a gazdag ifjú dilemmáját azzal a küzdelemmel, amelyen a mai fiatalok mennek át, ha Isten hívására válaszolni akarnak. Sokan, akik érzik a hívást, azért állnak ellen neki, mert a szívük „más dolgokkal van tele”, és nincs bátorságuk arra, hogy kiüresítsék a szívüket.

„Imádkoznunk kellene, hogy ezeknek a fiatalok ki tudják üresíteni a szívüket minden más érdeklődéstől, minden más szeretetétől, hogy a szívük így szabaddá váljon. Mondjuk ezt az imádságot a hivatásokért: ’Urunk, küldj nekünk hivatásokat, küldj nővéreket, küldj papokat, és védelmezd meg őket a bálványimádástól, a hiúság, a gőg, a hatalom és a pénz bálványaitól.’ Imádkozzunk, hogy imádságunk elő tudja készíteni ezeket a szíveket, hogy készek legyenek Jézust közelről követni.”

Homíliája végén Ferenc pápa felszólította a híveket, hogy imádkozzanak azokért a fiatalokért, akiket Krisztus szorosabb követésére hív, hogy „szabadok lehessenek, ne rabszolgák”, saját bálványaik foglyai. „Segítenünk kellene őket a növekedésben, hogy az Úr beléphessen a szívükbe és megadhassa nekik azt a leírhatatlan és győzelmes örömet, amelyet minden Jézust szorosan követő személy érez,” fejezte be a pápa.

(Forrás: Zenit)