Oldal kiválasztása

Az itt található karácsonyi üdvözletet az Irakban élő Domonkos nővérektől kaptuk, amelyben nagyon egyszerűen, mégis  rendkívül mélyen osztják meg az üldöztetésből fakadó szenvedéseiket, ugyanakkor az üldöztetésben és elhagyatottságban velük egyesülő és velük jelenlévő Krisztus szeretetét és közelségét.

Szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe, s egyben kérünk mindenkit, hogy imádkozzanak az üldözött keresztényekért, hogy véget érjen szenvedésük, hogy a nemzetközi közösség felfigyeljen rájuk és hatékony segítséget kapjanak az Iszlám Állam elleni küzdelemben és védekezésben. Az ott élő emberek helyzete humanitárius katasztrófával egyenlő, a világ mégis közömbösnek tűnik velük szemben.

Íme, az iraki nővérek karácsonyi üdvözlete:

 

“Mária megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és jászolba fektette,

mert nem kaptak helyet a szálláson” (Lk 2,7) 

 

Mária és József még mindig úton vannak… kimerítő és fárasztó utazás… s Mária gyermeket vár. Amikor megérkeznek Betlehembe, Jézus idegenként jön világra saját hazájában. Nincs számára hely, és nincs senki, aki örülne születésének.

A nyomukban járva mi is útnak indultunk, hogy városainkból elűzve, megkezdjük fájdalmas, kemény és keserű utazásunkat. Mentünk, és még mindig megyünk, félve, fáradtan és összezavarodva. Hontalanná váltunk, s többségünk egyik napról a másikra hajléktalanná lett, szétszóródtunk és senki sem örül jöttünknek. Utcákat betöltő emberáradattá lettünk, megaláznak és elnyomnak minket; siratjuk mindazt, amit hátra hagytunk: gyönyörű házainkat, pénzünket, személyes holmijainkat és sokan siratjuk méltóságunkat, büszkeségünket is.

Jézus egy üres és komor jászolban született …idegenben. A Menny pedig így kiált: “Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön” (Lk 2,14).

Mi hol és hogyan fogunk megszületni ebben a kemény válságban, amiben élünk?

Jézus megszületett – ez az Örömhír! Jézus megszületett a mi életünkben, és sátrát a hontalan emberek sátrai közt verte fel. Köztünk van, egy közülünk.

Nem félünk: Ő a mi Megváltónk. Csatlakozunk az angyalokhoz és velük együtt énekeljük: Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön… Megszületett nekünk a Megváltó. Ő a Krisztus, a mi Urunk. Alleluja.

Maria Hanna nővér, OP

Az iraki Szienai Szent Katalinról nevezett Domonkos Nővérek Általános Főnöknője

  2014, December 22.