Oldal kiválasztása

Kongregációs zarándoklat a 150 éves jubileum alkalmából

Kongregációs zarándoklat alapítónővéreink városaiban

a 150 éves jubileum alkalmából

A Kongregáció 150 éves Jubileuma alkalmából ellátogattunk azokra a helyekre, amelyek közösségünk életében fontos szerepet töltenek be, akár a kongregáció alapítása, akár későbbi élete szempontjából.

Gleisdorf

Az 1868-as kőszegi alapítás után az első új konventünk 1882-ben Gleisdorfban létesült, s néhány évvel később az első cseh házat is innen alapították. (A századforduló után, 1906-ban Gleisdorf önállósult, és egy független osztrák kongregációt hozott létre). Itt meglátogattuk nővéreink korábbi rendházát, amely azóta már világi kulturális programoknak helyet adó épületként üzemel. A gleisdorfi ház 1995-ig működött, azóta a nővérek egészen visszavonult életet élnek és nem vesznek fel új jelentkezőket sem.

Graz

Grazban meglátogattuk Kongregációnk alapítója, Anzelmi Tamás valamint Schönberger Jácint domonkos atyák sírját, amelyen elhelyeztünk egy mécsest, majd imádkoztunk értük és elénekeltük a Salve Regina-t (természetesen domonkos dallamra).
Anzelmi Tamás alapította meg az első Kőszegi női domonkos kolostort 1868-ban. Baráti körébe tartozott egy grazi család, akik világi harmadrendiek voltak. Az olasz származású édesapa, Johann D’Azula a város egyik ismert tisztségviselője, nyugalmazott főszámvevő, a Stájer hercegség országgyűlési képviselője volt. Az édesanya, Teresia Lassberger, osztrák származású volt. 5 gyermekük született: 4 lány és 1 fiú. A Graz-i atyák nagy befolyással voltak domonkos hivatástudatuk kialakulására, fejlődésére. A legidősebb lány belépett a Linz-i domonkos monostorba, a fiú pedig a Graz-i domonkos testvérekhez. A többiek is kifejezték vágyukat, hogy szeretnének szerzetesek lenni. Anselmi figyelme ezért rájuk irányult, amikor a soproni és szombathelyi domonkosok segítségét kérték egy új, magyar közösség alapításához. Így a családnak mind az 5 gyermeke domonkos szerzetes lett.
Schönberger Jácint volt az, aki tulajdonképpen megismertette Anzelmit a D’Azula családdal, s igen nagy szerepet töltött be abban, hogy végül mind az öt gyermek domonkos szerzetes lett.

IMG_8797

anz IMG_8786

Természetesen, ha már Grazban voltunk, nem hagyhattuk ki a grazi toronyórát sem:

IMG_8837

IMG_8967

A domonkos atyák (ma már igen modern belső elrendezéssel bíró) temploma előtt ?

Szarvaskend és Vasvár

Ezt követően elmentünk Szarvaskendre, ahol a Kongregáció novíciátusa volt 1941-től kezdve. Itt is nagyon kedves fogadtatásban volt részünk: a helyi polgármester, dr. Major Katalin fogadott bennünket és beszélt nekünk a kastély történetéről, a nővérek ottani életéről, a kastély múltjáról, jelenlegi helyzetéről, pénzügyi és jogi nehézségeikről, amelyek egyelőre akadályozzák, hogy a kastélyt rendbe hozhassák és múzeum-jelleget adjanak neki. A szétszóratás után ott állami általános iskolát indítottak, s ez meg is látszik az épületeken, de így is nagyon jó érzéssel és érdeklődéssel sétáltunk a falak között, valamit a még mindig nagyon szép és gondozott kertben. Közben Dóra nővér felhívta Armella nővért, aki még ott volt 11 hónapig novícia (egészen addig, amíg a szétszóratás miatt hazaküldték a közösségből), és így telefonon elevenítették fel, milyen is volt a kastély, amikor még rendházként működött.
Ezután ellátogattunk Vasvárra, ahol 1889-ben telepedtek meg nővéreink, és ott óvodát és iskolát alapítottak. A hajdani rendháznál Tóth Balázs, Vasvár polgármestere köszöntött minket, majd röviden bemutatta a volt rendház jelenlegi helyzetét. Majd Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész végigvezettt minket az épületben, amelyben jelenleg meglehetősen kihasználatlan.  Az épület megtekintése után ellátogattunk a vasvári temetőbe, ahol 14 vasvári nővérünk van eltemetve. A temetőben lévő kápolna jelenleg renoválás, illetve feltárás alatt áll, amellyel kapcsolatban szintén érdekes történelmi érdekességeket tudhattunk meg, mint például a feltárás során még Árpád-kori pénzérméket is találtak.
Majd Zágorhidi úr végigvezetett minket a Vasvári Múzeum domonkos helytörténeti kiállításán, s gazdag, részletes ismertetőt tartott a domonkos rend, s különösen is a domonkos nővérek magyarországi történetéről, tevékenységükről, életéről, de beszélt a város történelméről, helyi érdekességekről is. Nagyon érdekes, lelkesítő és örömteli volt számunkra közösségünk régi krónikáit olvasni, fényképeket nézegetni, megtekinteni a szebbnél szebb festményeket, könyveket. Délben nagyon finom agapéval és hűsítővel vártak bennünket a múzeumban.
Természetesen jártunk a domonkos atyák templomában is, amelyet most Sebastian verbita atya vezet, mint plébános, de mint mondta, a domonkos majd visszajönnek, ő addig is vigyáz a templomra ?. Délután 3 órakor a plébániatemplomban elimádkoztuk a hívekkel a napközi imaórát, majd a helyi plébános atya, Sebastian Tengan SVD testvér köszöntött bennünket.

IMG_9425

Sebastian Tengan SVD atya

IMG_9414

Istennek legyen hála!