Oldal kiválasztása

2021 szeptemberében közösségünk is részese volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amely az idén nyolcvanhárom év után ismét Budapesten került megrendezésre. A Kongresszust egy Teológiai Szimpózium előzte meg szeptember 2‒4. között, ahol változatos szempontok mentén közelítettünk az Oltáriszentség titkához. A Szimpózium gazdag előadásai közt domonkos témák is előkerültek, ill. domonkos előadók is jelen voltak. Így Marianne Schlosser, jelenleg a Bécsi Egyetem spirituális teológia professzora, Siénai Szent Katalinról és a szentségimádás teológiájáról tartott előadást és fakultációt, valamint Gerard Francisco Timoner testvér, a Rend Mestere az Egyház szinodális jellegét mutatta be a hallgatóságnak. Mindketten a Nemzetközi Teológiai Bizottsághoz tagjai.

A teológiai szimpóziumot követően szeptember 5-én egy ünnepélyes szentmise nyitotta meg a NEK programjait, melyet Angelo Bagnasco bíboros úr mutatott be. A hét folyamán a Hungexpo programjai és egyéb kulturális események mellett a Szerzetesi Iroda, valamint az Ars Sacra szervezésében különböző szerzetesi programok is színesítették a hetet. E programok keretében szeptember 7-én, kedden a Mátyás-templomban ünnepi, domonkos rítusú vesperást tartottunk. Az esti dicséret alatt, melyet dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök vezetett, az Aquinói Szent Tamás nevéhez fűződő Úrnapi zsolozsmát imádkoztuk az Oltáriszentség előtt.

Szeptember 8-án szerdán került sor az „Egy este a szerzetesekkel” c. programra, ahol lehetőség volt kötetlen formában (ping-pong, társas stb.) találkozni a nővérekkel, testvérekkel, atyákkal különböző rendekből. Emellett ezen az estén bemutatták Szokolai Sándor operáját Szent Margitról a Margitszigeten.

A NEK utolsó előtti napján (szeptember 10.), szombaton szintén a Margitszigeten került megrendezésre a Családi Nap, amely változatos programokat kínált a családoknak, fiataloknak és minden érdeklődő számára. A szerzetesrendek különböző sátrakban és programok révén mutatták be rendi karizmájukat. A programok köz egy a hivatásról szóló kerekasztalbeszélgetés során kaphattak impulzust a hivatásukat kereső fiatalok. A beszélgetésen részt vett Petres Lúcia nővérünk is. A Margitszigetről Székely János vezetésével közösen vonultunk át a Kossuth térre, ahol dr. Erdő Péter bíboros úr mutatta be a szentmisét. Ezt követte az eucharisztikus körmenet, amely során imádkozva, együtt énekelve, gyertyákkal a kezünkben vonultunk át a Hősök terére.

A NEK programjait a Szentatya által celebrált szentmise zárta, amely mindannyiunk számára lehetőséget adott, hogy megtapasztaljuk az egyház egységét, amely kultúrákon, országhatárokon, nemzeteken és korokon ível át.

Fotó:
Kanczler Bence,
Lambert Attila,
vaticannews.va