Oldal kiválasztása

 …. és ez az egyetlen ránk maradt műve, amelyet saját kézjegyével is ellátott...

 Plautilla

Plautilla Nelli domonkos apáca, festő
Plautilla Nelli (1524–1588) domonkos apáca, aki autodidakta módon tanulta a festészetet, és az első ismert, reneszánszkori festőnő Firenzéből. A Szent Márk téri Sienai Szent Katalin kolostorban élt. Festészetére nagy hatásal volt Fra Bartolomeo, domonkos testvér művészete.
Gazdag családból származott, 14 évesen lett szerzetes. Mivel a kolostor akkori lelkivezetője, Savonarola kifejezetten támogatta a vallásos művészeteket, a kolostor a művész-szerzetesnők központjává nőtte ki magát.
Plautilla nővérnek számos mecénása és tisztelője volt, köztük sok nő. Egyaránt festett széles vásznon, s készített miniatúrákat is, sőt, saját tanítványai is voltak – kivétel nélkül szerzetesnők. Bár sok mindent átvett Fra Bartolomeotól és Andrea del Sartotól, művei mégis jól felismerhetők attól, az általa ábrázolt alakok elevenek, érzelmeik szinte kézzel tapinthatóak. A női alakok szemében például még a könnycseppek is láthatók.
Különlegessége még, hogy széles vászonra festett, ami akkoriban teljesen szokatlan volt egy nőtől.
Ő volt az első nő, aki megfestette az Utolsó Vacsora jelenetét – hét méter széles olajfestmény. Az eredeti mű jelenleg restaurálás alatt áll. Erről lásd az alábbi videót (angolul, a képre vagy ide kattintva):

 

Plautilla_Nelli_-_The_Last_Supper

Plautilla nővér merész és kreatív művészete a maga korában egyedülálló, hiszen festőnő kor- és rendtársai többnyire csak miniatúrákat, kisebb szobrokat, textíliákat festhettek.
Ezzel a saját aláírásával is ellátott festményével azonban kivívta magának az őt megillető helyet a férfi festők között, és nem kell szégyenkeznie még Leonardo da Vinci, Andrea del Sarto vagy Domenico Ghirlandaio társaságában sem.
Művének restaurálásával, s ezzel Plautilla nővér egész munkásságának rehabilitációjával – a művészettörténet egy hiányzó szelete került a helyére.
Plautilla Nelli OP egyéb rennmaradt festményei közül néhány:

Az angyali üdvözlet

Krisztus siratása

A Szűzanya átadja Szent Domonkosnak a rózsafüzért

Sienai Szent Katalin megkapja a stgmákat

Az Utolsó Vacsora