Oldal kiválasztása

Kongregációs zarándoklat Mariazellbe

Közösségünk a 2013-as mátraverebély-szentkúti kongregációs gyalogos zarándokút áldásain és kegyelmein felbuzdulva, idén június 27-29. között is egy Mária-kegyhelyet tűzött ki maga elé úti célul – Mariazellt. Tettük ezt egyrészt mintegy hagyományt teremtve, az előző közös zarándoklatunk folytatásaként, másrészt szerettünk volna a szerzetesség éve alkalmából különösen is együtt imádkozni, együtt lenni a hálaadásban saját magunk és egymás hivatásáért, kérve a folyamatos készséget a hűségre és a megújulásra, s könyörögve papi és szerzetesi hivatásokért.

Mielőtt azonban útnak indultunk volna, június 26-án örömteli ünnepre jöttünk össze: Mária Veronika nővérünk a kőszegi Rózsafüzér Királynéja zárdatemplomunkban szentmise keretében örökfogadalommal kötelezte el magát Kongregációnkban. A szentmisét Werner József SVD atya celebrálta, prédikációja Mária Veronika nővérhez, s hozzánk valódi útra bocsátást, útravalót adott nem pusztán Mariazellbe, de szerzetesi életünk zarándoklatára is. Emlékeztetett bennünket saját örökfogadalmunk napjára, hogy legyen az előttünk, vagy mögöttünk, egyet jelentsen számunkra: a kizárólagos, exkluzív kapcsolatot és szoros Krisztus-követést.

Íme néhány fotó a fogadalomtételről:

IMG_5190

IMG_5195

Szombat reggel laudes és reggeli után indultunk útnak Ausztriába. Kőszegi nővéreink évente egyszer gyalogosan zarándokolnak Mariazellbe iskolánk tanáraival és tanulóival együtt – így, mivel számukra különösen is kedvessé vált az évek során ez a kegyhely, s gyümölcsözőek oda tartó útjaik, ezennel kongregációs zarándokutunkat is jónak láttunk ebbe az irányba venni. Ezúttal azonban busszal tettük meg az utat, így idősebb nővéreink is bekapcsolódhattak, illetve több tervezett kitérőt is tehettünk.

Első „kitérőnk” igen nagyra sikerült: a heiligenkreuzi ciszterci apátságba látogattunk el, ahol a Szent Kereszt Közösség egy tagja, a magyar származású Rozina nővér kalauzolt bennünket. Az idegenvezetés mellett bekapcsolódtunk a testvérek napközi imaórájába, majd az itt található Szent Kereszt Ereklye előtt közös ájtatosságot végeztünk, s végül alkalmunk nyílt egy kis betekintést nyerni a XVI. Benedek pápáról elnevezett teológiai fakultás immár vizsgaidőszak utáni, nyári életébe.

Mariazellbe 17 óra körül egyszerre érkeztünk meg a Szombathelyről és a Kőszegről napokkal előttünk indult gyalogos csoportokkal, köztük több ismerős arccal és Németh Norbert atyával, aki a bazilikában a szentmisét bemutatta, valamint a ferences szegénygondozó nővérek közösségével is. A szombati napunkat a szentmise után a Szent Mihály Kápolnában vesperással zártuk, majd többen részt vettünk az Európa békéjéért induló esti gyertyás körmeneten a bazilika körül, az odesszai püspök vezetésével, vele együtt imádkozva.

Vasárnap a Gondviselés jóvoltából a szinte üres bazilikában a kegyoltár előtt imádkozhattuk a laudest, utána hosszabb időnk volt a személyes imádságra, elcsendesedésre és egyéni látogatásra a Szűzanyához.

IMG_5996

A szentmisét több zarándokcsoporttal együtt ünnepeltük, majd hogy képbe kerüljünk arról, hogy hol is vagyunk, egyik „veterán” mariazelli zarándokunk, Petra nővér röviden bemutatta nekünk a kegyhely történetét. Délután egy kis „szakadás” után kiránduló útra indultunk. Közösségünk egyik része a mariazelli gyönyörű Erlaufsee-hez túrázott, másik része pedig busszal a melki bencés apátsághoz kirándult.

Hétfőn már csak a hazautazás maradt hátra, a hétvégét szentmisével zártuk, immár Kőszegen. Az ilyen alkalmak lehetőségek számunkra, hogy új módon tapasztaljuk meg a testvéri közösség áldásait, s hogy megálljunk egy kicsit az Úr lábai előtt, megvizsgálva szívünket, szándékainkat – megújulva az Isten szeretetében, hűségében, akaratában, abban, hogy az Ő örömének prófétai jelei legyünk a világban. Mariazell kegyelemteljes légköre, a természet szépsége ezen túl mindnyájunkat hálaadásra indított, s arra, hogy legyen folytatása a Szűzanyához tartó közös útjainknak.

További fényképek a Galériában: ITT LÁTHATÓAK