Kiállítás nyílt

Árpád-házi Szent Margitról, Kongregációnk védőszentjéről és életének legfontosabb színhelyéről, a margitszigeti kolostorról nyílt meg november 17-én kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

A kiállítás eredeti apropója az volt, hogy 2020-ban volt aktuális Margit halálának 750 éves évfordulója – a pandémia miatt történt a két éves csúszás.

A kiállításon  a szélesebb közönség előtt eddig ismeretlen tárgyak is láthatóak, amelyek új fényt vetnek arra, hogyan is nézett ki a szigeti kolostor. – megtudjuk pl., hogy a kolostor közös helyiségei ki voltak festve.

Láthatóak ugyanis azok a falkép-maradványok, amelyek a gondos régészeti feltárásnak és restaurátori munkának köszönhetően tekinthetők meg – ezek közül van olyan részlet, amelyet még maga Margit is láthatott.

A kiállítás része még Szent Margit vezeklőöve, valamint V. István király halotti koronája, és még sok olyan műtárgy, amelyek közel hozzák Margit életének színterét és tiszteletét.

A kiállításról és a megnyitóról a következő beszámolók olvashatók:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-sziget-szent-margit-es-domonkosok-cimmel-nyilt-kiallitas-budapesti-torteneti-muzeumban

http://regeszet.aquincum.hu/megnyilt-a-szent-margit-kiallitas/

https://muemlekem.hu/magazin/btm_varmuzeum_szent_margit_kiallitas_nyilik